آنچه دربارهی گلوتاتیون باید بدانیم

گلوتاتیون یک آنتیاکسیدانت قوی است که در بدن تولید میشود و بدلیل داشتن فواید بسیار به صورت مکمل نیز مصرف میشود. گلوتاتیون از تخریب اکسیداتیو جلوگیری میکند، سیستم ایمنی را بهبود میبخشد و به سلامتی پوست کمک میکند. گلوتاتیون که توسط تمام سلولها و بافتهای بدن تولید و مصرف میشود برای بسیاری از فعل و انفعالات فیزیولوژیکی بدن یک مولکول حیاتی است.
گلوتاتیون یک مولکول کوچک تریپپتاید است که از سه آمینواسید به نامهای گلوتامیت، سیستئین و گلیسین تشکیل شده است و از آن جهت که تاثیر همه آنتیاکسیدانتها مانند ویتامین ث، ویتامین ایی، کوآنزیم کیو۱۰ و اسید آلفا-لیپوئیک را بازیافت و تقویت میکند دارای اهمیت است. البته گلوتاتیون نمیتواند به تنهایی وارد عمل شود و برای به انجام رساندن وظایف آنزیمی خود به کوآنزیمهای دیگر نیاز دارد.
گرچه گلوتاتیون به طور طبیعی در سلولهای بدن انسان تولید میشود اما احتمال دارد که سطح آن با بالا رفتن سن کاهش پیدا کند. کاهش گلوتاتیون میتواند موجب بروز مشکلاتی مانند ضعف سیستم ایمنی، جهش سلولی و ابتلا به سرطان بشود. از طرف دیگر ممکن است که سطح گلوتاتیون تحت تاثیر بیماریهایی مانند سرطان، ایدز، دیابت نوع دو، هپاتیت و پارکینسون قرار بگیرد. عوامل خارجی دیگر که در کاهش این ماده مهم دخالت دارند عبارتند از: رژیم غذایی بد، آلودگی، سموم، داروها، استرس، تروما و اشعه ماوراء بنفش.
بعضی از افراد برای بالا بردن سطح گلوتاتیون بدن خود از کپسول یا شربت گلوتاتیون استفاده میکنند. یکی از مکمل هایی که بهتر از بقیه جذب میشود گلوتاتیون لیپوسومال نام دارد اما باید بخاطر داشت که مکمل گلوتاتیون گران است و بدلیل شکسته شدن در روده ممکن است که بدرستی جذب سلولها نشود. گلوتاتیون میتواند از طریق تزریق وریدی یا عضلانی و حتی تنفسی تجویز شود.
یکی از بهترین راههای افزایش گلوتاتیون مصرف غذاهای حاوی سولفور میباشد که به تولید آن در بدن کمک میکنند.
غذاهایی که گلوتاتیون بدن شما را به حد اوپتیموم میرسانند
گلوتاتیون بطور طبیعی در بعضی از مواد غذایی مانند مارچوبه خام، بادام، اسفناج، بروکلی، گردو، سیر، گوجه فرنگی، خیار، پیازچه و شاهی وجود دارد ولی ممکن است که جذب کافی از این منابع غذایی صورت نگیرد. بعلاوه مقدار گلوتاتیون موجود در مواد غذایی ممکن است که در اثر پختن، نگاهداری درازمدت یا روشهای مختلف کشت کاهش یابد. خوشبختانه گلوتاتیون تنها با خوردن مواد غذایی حاوی آن بدست نمیآید و بدن میتواند مواد اولیه گلوتاتیون را از منابع غذایی دیگر گرفته و آنرا تولید کند.
پودر پروتئین وی
پروتئین وی ترکیبی از پروتئینهای جدا شده از وِی است. وی بخش مایع شیر است که در طول فرایند تولید پنیر ایجاد میشود. شیر حاوی دو پروتئین وی (۲۰ درصد) و کازئین (۸۰ درصد) است. پروتئین وی در بخش مایع شیر قرار دارد. وقتی پنیر تولید میشود، قسمت چرب شیر دلمه میزند و وی بهعنوان محصول جانبی از آن جدا میشود.
پروتئین وی حاوی آمینواسیدهایی است که بدن برای تولید گلوتاتیون نیاز دارد. همین آمینواسیدها هستند که ارزش غذایی بالایی برای پروتئین وی ایجاد میکنند. سیستین یکی از آمینو اسیدهایی است که در این پروتئین وجود دارد. سیستین از آن جهت مهم است که سطح گلوتاتیون را بهبود میبخشد.در موقع خرید پروتئین وی باید دقت کرد که این محصول از شیر اورگانیک و بدور از حرارت تهیه شده و فاقد قند، هورمون و مواد شیمیایی مضر باشد.
خانواده پیازها و سبزیجات کلمی
سیر، پیاز، پیازچه و تره فرنگی، همچنین سبزیجات کلمی مانند بروکلی، گل کلم، کیل، کلم برگ و کلم بروکسل دارای آمینواسیدهای حاوی سولفور هستند که عنصر اصلی تولید گلوتاتیون میباشد. سلنیوم نیز در تولید گلوتاتیون نقش دارد، بنابراین مصرف غذاهایی که حاوی این ماده مغذی هستند در افزایش سطح گلوتاتیون بدن شما موثر است. بعضی از منابع مهم سلنیوم عبارتند از غذاهای دریایی غیرپرورشی و گوشت اعضای داخلی. درضمن اسفناج، بروکلی، کلم بروکسل و گوشت اعضا بدلیل داشتن اسید آلفا-لیپوئیک نیز در افزایش تولید گلوتاتیون در بدن نقش دارند.
گوشتهای اورگانیک و تخم مرغهای طبیعی
گوشت حیواناتی که با علوفه طبیعی تغذیه شدهاند و تخم مرغهایی که بطور طبیعی رشد کردهاند منبع عالی آمینواسیدهای حاوی سولفور و عامل تولید گلوتاتیون است.
فواید دوازده گانه گلوتاتیون
گلوتاتیون بدلیل داشتن خواص آنتیاکسیدانت قوی فواید زیادی برای سلامتی دارد.
- با استرس اکسیداتیو مبارزه میکند. کمبود گلوتاتیون با سطح بالای استرس اکسیداتیو ارتباط دارد. استرس اکسیداتیو میتواند به مشکلات جدی سلامتی از جمله دیابت، سرطان و آرتروز روماتوئید منتهی شود. مطالعات نشان میدهد که سطح نرمال گلوتاتیون میتواند بدن را در مقابل استرس اکسیداتیو مراقبت کند.
- التهاب را کنترل میکند. براساس مطالعهای که در سال ۲۰۰۹ در نشریه مطالعات خودایمنی منتشر شده است، گلوتاتیون میتواند با تحریک یا محدود کردن پاسخ خودایمنی بدن التهاب را تحت کنترل درآورد.
- مشکلات سلامتی مربوط با پیری را کاهش میدهد. تحقیقات نشان میدهد که تولید گلوتاتیون در بدن که با افزایش مصرف سیستئین خوراکی صورت میگیرد از بروز مشکلات سلامتی ناشی از پیری جلوگیری میکند و تاثیر قابل توجهی بر سلامتی عروق، ماهیچهها، تراکم استخوان و عملکرد شناختی مغز دارد.
- پارکینسون و آلزایمر را کنترل میکند. بیماریهای پارکینسون و آلزایمر با استرس اکسیداتیو و سطوح پائین گلوتاتیون ارتباط دارند. افزایش سطح گلوتاتیون در بدن میتواند به کند کردن روند پیشرفت اختلالات نورودژنراتیو یا بهبود آن کمک کند.
- با عفونتها مبارزه میکند. براساس یک مطالعه که در سال ۲۰۱۳ منتشر شده است گلوتاتیون میتواند با افزایش قدرت عمل سلولهای ایمنی و افزایش ایمنی ذاتی و اکتسابی با عفونتهای میکروبی، ویروسی و پارا سیستیک مبارزه کند
- به کنترل اوتیسم کمک میکند. مطالعات نشان میدهد سطح گلوتاتیون کودکانی که به اوتیسم مبتلا هستند پائینتر از حد عادی است و این امر به آسیبهای نورولوژیکی ناشی از استرس اکسیداتیو کمک میکند.
- تخریب ناشی از دیابت نوع دو را کاهش میدهد. افزایش خارج از کنترل قند معمولا با سطح پائین گلوتاتیون ارتباط دارد و این امر به استرس اکسیداتیو و آسیب بافتها منتهی میشود. تحقیقات نشان میدهد که افزایش سطح گلوتاتیون میتواند حتی در صورت داشتن قند خون بالا و مقاوم بدن شما را از تخریب اکسیداتیو محافظت کند.
- سلامتی قلب را بهبود میبخشد. مطالعات نشان میدهد که افزایش سطح گلوتاتیون بدلیل محافظت از بافت قلب در برابر استرس اکسیداتیو میتواند ریسک حمله قلبی و بیماریهای دیگر قلب و عروقی را کاهش دهد.
- سلامتی پوست را تقویت میکند. یک مطالعه علمی نشان داده است که هر دو نوع گلوتاتیون به کاهش چروک و افزایش خاصیت الاستیکی آن کمک میکند.
- جریان خون را در افراد مبتلا به انسداد رگهای پا بهبود میبخشد. گلوتاتیون میتواند با بهبود جریان خون در رگهای پا به افراد کمک کند که بدون احساس درد پیاده رویهای طولانی داشته باشند.
- به درمان پسوریازیس کمک میکند. پسوریازیس یک بیماری متداول خودایمنی است که با سطح بالای استرس اکسیداتیو و التهاب سیستماتیک ارتباط دارد. تحقیقات نشان میدهد که مصرف پروتئین وی و افزایش سطح گلوتایتون میتواند به درمان پسوریازیس کمک کند.
- از کاهش گلبولهای قرمز خون در افراد مبتلا به کمکاری کلیه پیشگیری میکند. تحقیقات نشان میدهد که گلوتاتیون می تواند تعداد گلبولهای قرمز خون را در بیمارانی که بعلت کمکاری مزمن کلیه همودیالیز می شوند افزایش دهد. مقدار اوپتیموم گلوتاتیون در درمان و کنترل کمخونی بیماران کلیوی حائز اهمیت است.
علاوه بر موارد فوق باید گفت که گلوتاتیون در درمان کاتاراکت، گلوکوم، هپاتیت و اختلالات تنفسی نیز موثر است و میتواند آسیب سلولی را در افرادی که به بیماری کبد چرب الکلی و غیرالکلی مبتلا هستند کاهش دهد.