رژیم غذایی در دوران بارداری ممکن است خطر ADHD و اوتیسم را افزایش دهد

دوشنبه، ۱۰ مارس ۲۰۲۵ – یک مطالعهی جدید نشان میدهد که رژیم غذایی مادر در دوران بارداری میتواند بر خطر ابتلای کودک به اختلال کمتوجهی-بیشفعالی (ADHD) و اوتیسم تأثیر بگذارد.
بهویژه، ویژگیهای ناسالم رژیم غذایی رایج در کشورهای غربی با افزایش خطر ابتلا به اختلالات رشد در کودکان مرتبط است. محققان این یافتهها را در مجلهی Nature Metabolism منتشر کردهاند.
دکتر دیوید هورنر (David Horner)، محقق ارشد از دانشگاه کپنهاگ (University of Copenhagen) در دانمارک، در یک بیانیهی خبری گفت: «هرچه پایبندی یک زن به رژیم غذایی غربی در دوران بارداری بیشتر باشد—رژیمی که سرشار از چربی، قند و محصولات تصفیهشده است و درعینحال مقدار کمی ماهی، سبزیجات و میوه دارد—به نظر میرسد خطر ابتلای کودک او به ADHD یا اوتیسم افزایش مییابد.»
نتایج نشان داد که حتی تغییرات جزئی به سمت یک رژیم غذایی غربی میتواند خطر ADHD را تا ۶۶٪ و خطر اوتیسم را تا ۱۲۲٪ افزایش دهد.
اما این یافتهها همچنین نشان میدهند که حتی اصلاحات کوچک در رژیم غذایی و فاصله گرفتن از الگوی تغذیهی غربی میتواند احتمال ابتلا به اختلالات رشدی را کاهش دهد.
در این مطالعه، محققان بیش از ۵۰۰ کودک نروژی ۱۰ساله را که مبتلا به اختلالات رشدی بودند، شناسایی کرده و رژیم غذایی مادرانشان را در دوران بارداری بررسی کردند.
آنها دریافتند که بین رژیم غذایی مادران باردار و تشخیص ADHD و اوتیسم در فرزندانشان ارتباط معناداری وجود دارد.
نتایج نشان داد که رژیم غذایی غربی با افزایش ۵۳٪ خطر ابتلا به هرگونه اختلال رشدی مرتبط است.
سپس محققان این ارتباط را در گروههای بزرگتری از مادران و فرزندانشان آزمایش کردند و در نهایت دادههای بیش از ۶۰ هزار مادر نروژی و فرزندانشان را تجزیهوتحلیل کردند.
نتایج نشان داد که ارتباط بین رژیم غذایی در دوران بارداری و خطر اختلالات رشدی در کودکان همچنان پابرجا بود.
مورتن آرنت راسموسن (Morten Arendt Rasmussen)، استاد میکروبیولوژی مواد غذایی، سلامت روده و تخمیر در دانشگاه کپنهاگ، در یک بیانیهی خبری گفت: «ما قویترین ارتباطات را در سهماههی اول و دوم بارداری مشاهده کردیم، که نشان میدهد رشد مغز در این دوره بهشدت تحت تأثیر تغذیهی مادر قرار دارد.»
محققان ۴۳ متابولیت خاص را در خون مادر شناسایی کردند که با رژیم غذایی غربی مرتبط بود و میتوانست ارتباط بین رژیم غذایی و اختلالات عصبی-رشدی را توضیح دهد.
هورنر گفت: «ما دریافتیم که ۱۵ مورد از این ۴۳ متابولیت بهطور خاص با افزایش خطر ADHD مرتبط هستند.» وی افزود: «بسیاری از این متابولیتها از طریق رژیم غذایی بهدست میآیند و نقش کلیدی در تنظیم التهاب و استرس اکسیداتیو دارند—عواملی که تصور میشود در رشد اولیهی سیستم عصبی بسیار مهم هستند.»
هورنر بیان کرد که این نتایج این پرسش را مطرح میکند که آیا توصیههای تغذیهای فعلی برای زنان باردار کافی هستند، زیرا این توصیهها تا حد زیادی مشابه توصیههای عمومی تغذیهای برای کل جمعیت است.
او گفت: «ما میدانیم که نیازهای تغذیهای در دوران بارداری افزایش مییابد، و مطالعهی ما نشان میدهد که ترکیب رژیم غذایی تا چه حد برای رشد جنین حیاتی است.»
هورنر افزود: «در حالی که رژیم غذایی نوردیک (Nordic diet) اغلب سالم در نظر گرفته میشود، دادههای ما نشان میدهد که بسیاری از زنان باردار الگوهای تغذیهای را دنبال میکنند که میتوان آنها را برای حمایت بهتر از رشد کودک بهینهسازی کرد.»
وی همچنین مطرح کرد که این مطالعه این پرسش را ایجاد میکند که آیا توصیههای تغذیهای فعلی در دوران بارداری بهدرستی رعایت میشوند و آیا این دستورالعملها تأثیر مطلوبی بر سلامت کودکان دارند.
منبع: دانشگاه کپنهاگ، بیانیهی خبری، ۳ مارس ۲۰۲۵