نوشیدن درست شراب ممکن است برای قلب مفید باشد
توجه: این مطلب صرفا ارایه اخبار پزشکی است و سایت درمان مسئولیتی در این مورد ندارد.
بررسی پزشکی توسط کارمن پوپ (BPharm)
آخرین بهروزرسانی: ۱۸ دسامبر ۲۰۲۴
چهارشنبه، ۱۸ دسامبر ۲۰۲۴ — مطالعهای جدید نشان میدهد که مصرف مقدار کمی شراب در روز میتواند از سلامت قلب محافظت کند.
بر اساس گزارشی که در ۱۸ دسامبر در European Heart Journal منتشر شد، افرادی که روزانه بین نیم تا یک لیوان شراب مینوشیدند، ۵۰ درصد کمتر در معرض خطر حمله قلبی، سکته یا بیماریهای قلبی قرار داشتند، در مقایسه با کسانی که شراب مصرف نمیکردند.
حتی نوشیدن سبک شراب—مانند یک لیوان در هفته یا کمتر از نیم لیوان در روز—باعث کاهش ۳۸ درصدی خطر بیماری قلبی شد.
با این حال، این فواید برای افرادی که بیش از یک لیوان شراب در روز مصرف میکردند، از بین رفت.
“ما تأثیر محافظتی بیشتری از شراب یافتیم که در مطالعات دیگر مشاهده نشده است،” دکتر رامون استروچ، استاد دانشگاه بارسلونا و پژوهشگر ارشد این مطالعه گفت.
او افزود: “کاهش ۵۰ درصدی خطر بسیار بیشتر از چیزی است که برخی داروها، مانند استاتینها، میتوانند به آن دست یابند.”
اندازهگیری دقیقتر مصرف شراب
این اثرات محافظتی قویتر به این دلیل آشکار شد که این مطالعه از روش دقیقتری برای اندازهگیری مصرف شراب افراد استفاده کرد.
مطالعات قبلی معمولاً بر گزارشهای شخصی افراد از میزان مصرف شراب تکیه داشتند، اما خاطرات ممکن است اشتباه باشند یا افراد به دلیل خجالت از میزان واقعی مصرف خود کم بگویند.
این مطالعه که بخشی از یک پروژه تحقیقاتی بزرگتر درباره فواید رژیم غذایی مدیترانهای در اسپانیا بود، میزان مصرف شراب را از طریق اندازهگیری اسید تارتاریک در ادرار افراد بررسی کرد.
اسید تارتاریک مادهای طبیعی در انگور و محصولات انگور مانند شراب است که در ادرار دفع میشود و میتوان آن را برای شناسایی مصرف شراب یا انگور در پنج تا شش روز گذشته اندازهگیری کرد.
نتایج کلیدی
در این مطالعه، اطلاعات بیش از ۱۲۰۰ نفر مورد بررسی قرار گرفت. در طول حدود پنج سال پیگیری، ۶۸۵ مورد حمله قلبی، سکته یا بیماری قلبی ثبت شد.
در افرادی که در معرض خطر بالای بیماری قلبی بودند و از رژیم غذایی مدیترانهای پیروی میکردند، مصرف سبک تا متوسط شراب خطر بیماری قلبی را ۵۰ درصد کاهش داد.
استروچ گفت: “تا به حال تصور میشد که ۲۰ درصد از اثرات رژیم مدیترانهای به مصرف معتدل شراب مرتبط است، اما با توجه به این نتایج، اثر ممکن است حتی بیشتر باشد.”
او همچنین افزود که چون شرکتکنندگان افراد مسن با خطر بالای بیماری قلبی در اسپانیا بودند، این نتایج ممکن است برای سایر افراد قابلتعمیم نباشد.
سؤالات مهم
“سؤال مهم این است که از چه سنی مصرف معتدل شراب میتواند ‘قابل قبول’ باشد؟” استروچ توضیح داد. “مطالعات اخیر نشان میدهند که اثرات محافظتی شراب از سنین ۳۵ تا ۴۰ سالگی شروع میشود.”
وی تأکید کرد: “مصرف معتدل برای زنان باید همیشه نصف مردان باشد و شراب باید همراه غذا مصرف شود.”
پیامدهای عمومی
این مطالعه میتواند پیامدهای گستردهای برای توصیههای بهداشتی عمومی درباره مصرف شراب داشته باشد.
به گفته گروهی از متخصصان به سرپرستی دکتر جووانی دی گائتانو از بخش اپیدمیولوژی و پیشگیری IRCCS NEUROMED در ایتالیا: “استفاده از یک نشانگر زیستی دقیق مانند اسید تارتاریک ادرار پیشرفت قابل توجهی در روششناسی تحقیقات الکل است.”
آنها افزودند: “این روش اندازهگیری دقیقتر و قابلاعتمادتر مصرف شراب ارائه میدهد، که میتواند به حل برخی از مباحثات جاری درباره اثرات سلامتی الکل کمک کند.”
Sources
- European Society of Cardiology, news release, Dec. 18, 2024