اصول تغذیه تکمیلی

  • شیر مادر بر حسب تقاضای شیرخوار به او داده شود.بلافاصله بعد از تغذیه شیرخوار با شیرمادر، غذای کمکی به او بدهید.
  • در صورتی که شیرخوار به خوردن غذایی بی میلی نشان داد، پافشاری نکنید، بلکه برای ۲ تا ۳ روز آن غذا را حذف و سپس دوباره شروع کنید. می توانید تا ۱۰ بار مجددا این کار را تکرار کنید تا شیرخوار آن را بپذیرد.
  • از یک نوع ماده غذایی ساده شروع کرده و کم کم به مخلوطی از چندین ماده غذایی افزایش دهید.
  • بین اضافه کردن مواد غذایی جدید بین ۵ – ۳ روز فاصله بگذارید.
  • غلظت و قوام غذای کمکی باید متناسب با سن شیر خوار باشد. به طوری که غلظت اولین غذای کمکی مانند فرنی شبیه ماست معمولی بوده اما به تدریج بر حسب سن شیرخوار غلظت غذا افزایش می یابد.
  • غلات مانند آرد برنج به عنوان اولین ماده غذایی به شکل فرنی به شیرخوارداده شود و پس از غلات میتوان گوشت )گوسفند و مرغ(، میوه و سبزی را در غذای شیرخوار گنجاند. گوشت ها ، میوه ها و سبزی ها را می توان به شکل پوره ) بدون نمک یا شکر (به شیرخوارداد . بعد از پوره غلات و گوشت می توان پوره میوه و سبزی ها را به غذای شیرخوار اضافه نمود.
  • بعد از تحمل پوره گوشت ) گوسفند و مرغ( ، پوره میوه ها و سبزی ها می توان ترکیبی از چند ماده غذایی مانند سبزی ، گوشت و غلات را به شکل سوپ به شیرخوار داد.
  •  انوع گوشتها مانند گوشت قرمز، مرغ و ماهی و همچنین تخم مرغ را پس از شروع بر حسب سن شیرخوار باید به طور روزانه و یا در هر زمان ممکن به او داد.
  •  غذای کمکی با غلات به میزان ۳ – ۲ قاشق مرباخوری ۳ – ۲ بار در روز شروع شود. به تدریج می توان غلات را دو بار و هر بار به میزان یک تا چهار قاشق غذا خوری ۱۵ تا ۶۰ گرم به شیرخوار داد. غذا را با قاشق غذاخوری در ظرف غذای شیرخوار ریخته و سپس با قاشق مرباخوری به او بدهید.
  • پس از معرفی گوشت ، می توان روزانه ۳۰ گرم گوشت گوسفند، مرغ در غذای شیرخوار گنجاند.
  • مواد غذایی چه از نظر نوع و چه از نظر مقدار باید به تدریج به برنامه غذایی شیرخوار اضافه شود .
  • یک قاشق غذاخوری سرصاف انواع برنج پخته ۱۵ گرم و یک قاشق غذاخوری سر پر انواع برنج پخنه ۲۰ گرم است. یک قاشق غذا خوری فرنی ۱۲ تا ۱۵ گرم و یک قاشق غذاخوری آش ، ۲۰ گرم است. نصف لیوان فرنی معادل ۱۰ – ۸ قاشق غذاخوری فرنی و نصف لیوان از انواع برنج پخته معادل ۸ قاشق غذاخوری سر صاف انواع برنج پخته می باشد.
  • در برنامه غذایی کودک ، تنوع در نظر گرفته شود. به تدریج از گروههای اصلی غذایی شامل نان و غلات، گوشت، حبوبات، تخم مرغ و مغزدانه ها ، سبزی ها ، میوه ها و لبنیات ماست پاستوریزه و پنیر پاستوریزه کم نمک در غذای کمکی استفاده کنید. تنوع غذایی و میزان غذا با سن شیرخوار افزایش یابد. معرفی مواد غذایی از هر گروه غذایی باید بر اساس سن شیرخوار انجام شود.
  • از سبزی های سبز تیره و نارنجی و میوه های زرد و نارنجی که منابع غذایی ویتامین A و C هستند در غذای کمکی استفاده کنید.
  • در صورت استفاده از حبوبات به عنوان جایگزین گوشت حتما از ترکیب حبوبات و غلات و همچنین از منابع غذایی حاوی ویتامین ث مانند سبزی ها و میوه های تازه استفاده شود.
  • با شروع غذای کمکی، دادن آب جوشیده سرد شده به دفعات و حجم مورد علاقه شیرخوار لازم است.
  • از ۹ ماهگی غذاهای انگشتی مانند تکه های کوچک میوه های نرم و سبزی ها مانند هویج، سیب زمینی، کرفس، موز، گلابی، ماکارونی پخته شده، پنیر، تکه های کوچک گوشت بدون چربی یا کوفته قلقلی کاملاً پخته شده یا با پشت قاشق له شده را به شیرخوار معرفی کنید.
  • پس از معرفی آب میوه طبیعی به شیرخوار میتوان به تدریج میزان آن را به ۱۲ – ۶ قاشق مرباخوری ۶۰ – ۳۰ سی سی در روز رساند. توصیه میشود آب میوه با لیوان یا فنجان نشکن داده شود. در سنین بالاتر به شیر خوار حداکثر ۱۸۰ – ۱۲۰ سی سی در روز آب میوه طبیعی با فنجان داده شود. از اضافه کردن شکر یا قند به آب میوه خودداری شود.
  • از دادن انواع شیرینی ها ، بیسکوئیت های شیرین ، چیپس، پفک به شیرخوار خودداری نموده و مصرف چای و قهوه کاهش یابد حتی برای نرم کردن غذای شیرخوار از چای استفاده نشود در صورتی که برای دادن چای به شیرخوار اصرار دارید حداقل چای و قهوه ۲ ساعت قبل یا بعد از غذا به شیرخوار داده شود.
  • از دادن نوشیدنی های شیرین و آب میوه های صنعتی به شیرخوار خودداری شود.
  • از اضافه کردن شکر به ماست خودداری شود. به شیرخوار ماست میوه آماده نیز داده نشود. زیرا دارای شکر میباشد.
  • از دادن شیرگاو به شیرخوار تا یک سالگی خودداری شود.
  • اگر کودک به ماده غذایی آلرژی دارد، باید از برنامه غذایی کودک حذف و جایگزین مناسب قرار گیرد.
  • شیر گاو، تخم مرغ ،ماهی، گندم ، بادام، گردو، فندق، پسته و بادام زمینی آلرژی زا هستند. در شیرخواران،آلرژی به شیرگاو، بادام زمینی و تخم مرغ نسبت به سایر مواد غذایی آلرژن بیشتر مشاهده می شود. اگر شیرخوار سابقه آلرژی مواد غذایی در بستگان درجه یک پدر، مادر، خواهر یا برادر دارد پس از شروع غذای کمکی و در صورت تحمل مواد غذایی مانند غلات، گوشت، میوه و سبزی می توان مواد غذایی آلرژن غیر از شیر گاو و نداشتن علائم آلرژی به مواد غذایی می توان مواد غذایی آلرژن را به مقدار جزئی به آنان داد و اگر مشکلی گزارش نشد مقدار آنان را به تدریج در برنامه غذایی شیرخوار اضافه نمود.
  • از دادن عسل به شیرخوار به دلیل بوتولیسم خودداری شود.
  • از دادن آدامس ، آب نبات ، تکه های بزرگ سیب، آجیل، ذرت، کشمش، هویج خام، کرفس، انگور و گیلاس به دلیل احتمال خفگی به شیرخوار خودداری شود. از مغزها می توان به صورت پودر شده برای مقوی کردن غذاها استفاده نمود.
  • نمک و ادویه به غذای شیرخوار اضافه نکنید.
  • از مواد غذایی کنسرو شده در تهیه غذای شیرخوار استفاده نشود.زیرا حاوی نمک و شکر زیادی هستند.
  • از دادن لبنیات غیر پاستوریزه )مانند ماست و پنیر( خودداری گردد.
  • تخم مرغ کاملاً پخته شده به شیرخوار داده شود. از دادن تخم مرغ خام و خوب پخته نشده خودداری شود.
  • غذا خوردن کودک همراه با حواس پرت کردن، تشویق و تنبیه نباشد.در هنگام غذاخوردن کودک، تلویزیون خاموش باشد. به زور به شیرخوار غذا داده نشود و مادر صبور باشد.
  • دست شیرخوار و مادر به طور مرتب به ویژه قبل از غذا خوردن شستشو شود. اصول بهداشتی در تهیه و نگهداری غذای شیرخوار رعایت شود.
  • چنانچه شیرخوارتان از خوردن غذای جدیدی امتناع می کند، چندین بار کمی از آن غذا را به شیرخوار پیشنهاد کنید. .به او نشان دهید که خودتان غذا را دوست دارید . در طول مدت غذا خوردن با شیرخوارتان بنشیند وبا اوصحبت کنید، به چشمان او نگاه کنیدو او را ترغیب به غذا خوردن کنید.

دیدگاهتان را بنویسید